ETKİNLİKLERSöyleşiler

KAHRAMANMARAŞ MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ VE MESDER İŞBİRLİĞİ İLE “KÜLTÜR VARLIKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM” KONULU SÖYLEŞİ

Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği (MESDER) işbirliği ile 09.10.2024 Cumartesi günü, Mesder Söyleşi Salonunda;  Mesder Dernek Başkanı Ali Avgın’ın açılış konuşması ardından; Kahramanmaraş Müzesi Müdürü Safinaz Acıpayam’ın sunumu ile kültür varlıkları tahribatı, kültür varlıklarının korunması ve kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi konulu önemli ve eğitici bir buluşma gerçekleştirildi.

Bu anlamlı ve faydalı etkinliğe Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü adına Müze Müdürü Safinaz Acıpayam, Müze Müdür Yardımcısı Ahmet Erzurumlu, Tarihçi Davut Akkoyunlu, Arkeolog Cebrail Sakarya katılım sağladı. Sunum öncesi Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü eğitim personelleri tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kamu spotları izlettirilerek konuya öncelikle ilgi uyandırıldı.

Konuya duyarlı çok sayıda izleyicinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda tarihi eser kavramının neler olduğu, geçmiş dönemden günümüze kadar gelmiş olan kültür varlıkların nasıl ve neden korunması gerektiği, bu konuda halkın rolleri ilgili mevzuatlar çerçevesinde detaylıca bilgiler verildi. En yaygın kaçakçılık faaliyetleri anlatılırken halkın bu konuda kandırılmasının önlemlerinin alınması için Mesder derneğinin destekleri ve duyarlılıklarından dolayı, dernek yönetimine ve mensuplarına teşekkür edildi.

Geçmişten günümüze gelen kültürel varlıkların yok olması durumunda günümüzdeki oluşabilecek büyük eksiklik üzerinde uzunca konuşuldu. Her vatandaşın tarihi eserler konusunda nerelere, ne kadar zaman dilimi içerisinde haber vermesi gerektiği, haber verilmesinin önemi ve haber verilmediği takdirde ne olabileceği hususunda bilgilendirmeler geçekleştirildi.

Kahramanmaraş Müze Müdürü Safinaz Acıpayam kültür varlıklarının korunması ve kültür varlığı kaçakçılığın önlenmesi konusunda Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün yoğun çaba ve çalışmalarından bahsetti. Ülkemizin arkeolojik anlamda ayrıcalıklı konumu olmasından kaynaklı olarak tarihi eser konusunda çok daha dikkatli ve duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

 Kahramanmaraş’ın paleolitik dönemden günümüze kadar aralıksız bir yerleşim görmesi sebebiyle köklü bir kültürel birikime sahip olduğu, bu nedenle de şehrimizin öneminden bahsedilen söyleşide; yine kendi şehrimizde yer alan tarihi alanlar, taşınmaz kültür varlıkları (kale, hamamlar, konaklar, camiler, kaya mezarları vb.) hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Be eserlerin korunması, depremden etkilenme durumları, bu konuda müze çalışmaları hakkında yapılan faaliyetler anlatıldı. Kahramanmaraş Müzesi tarafından gerçekleştirilen koruma önlemleri, yapılan kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler aktarıldı.

Ayrıca Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü tarafından başta çocuk grupları olmak üzere her yaş grubuna bu konuda gerçekleştirdikleri birçok faaliyetten bahsedildi.  Özellikle küçük yaş gruplarındaki çocuklarda kültür varlıklarının tanınması, öğrencilerin kendi kültür mirasını anlama ve devam ettirme, kültürel varlıkları koruma, onların değerlerini anlama becerisi kazanmaları gerektiği düşüncesi ile sık sık öğrenci grupları ile çalışmalar gerçekleştirdikleri; okullara gidilerek öğrencilere Bakanlık tarafından hazırlanan çocuklara yönelik eğitici video, gölge oyunu gibi materyallerin gösterimlerinin yapıldığı, Bakanlık ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından bastırılan “Biri Arkeolog Mu Dedi” kitabının dağıtımının gerçekleştirildiği vurgulandı. Kahramanmaraş’ın kültürel değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanması konusunda Milli Eğitim İl Müdürlüğü başta olmak üzere, üniversiteler, yerel yönetimler, birçok kurum, kuruluş ve muhtarlıklarla ortak çalışmalar yürüttükleri söz konusu programda anlatıldı..

Kahramanmaraş’ta Edebiyat ve Sanat anlamında faaliyet gösteren Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği (MESDER) yönetimi ve üyelerinin kültür varlıklarına yoğun ilgi ve alakası nedeniyle, yapılan sohbet; uzun soluklu ve çok verimli gerçekleşti.

21. yy sosyal müzecilik anlayışı kapsamında aynı zamanda bir eğitim kurumu olan müzeler özelinde Kahramanmaraş Müze Müdürlüğünün bu konuda gerek çocuklara, gerek büyük yaş gruplarına yönelik gerçekleştirmiş oldukları bu anlamlı çalışmalardan dolayı başta Müze Müdürümüz Safinaz Acıpayam ve diğer yetkililere, MESDER yönetimi, üyelerine ve konuya meraklı katılımcılara çok teşekkür ediyoruz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu