
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi KAMEK bünyesinde açılan “Yazarlık Atölyesi Kursu”nun yetiştirdiği yeni kalemler, MESDER’in davetlisi olarak Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneğinde bir araya gelerek “Kelamdan Kaleme” adlı program gerçekleştirdiler. Yazarlık Atölyesi Kursu Eğitmeni eğitimci yazar Ramazan Avcı’nın yönetiminde gerçekleşen programda yeni kalemler hem kendilerini tanıttılar hem de yazarlık atölyesindeki sanatsal ürünlerini seslendirdiler.
Programın açış konuşmasını yapan MESDER Yönetim Kurulu Başkanı yazar Ali Avgın; KAMEK Yazarlık Atölyesinde yetişen yeni kalemlere ve Yazarlık Atölyesi eğitmeni yazar Ramazan Avcı’ya teşekkür ederek yaptığı konuşmasında; “Kamek Yazarlık Atölyesi’nde yetişen yeni kalemler, şehrimiz edebiyatına güç katacak ve Kahramanmaraş edebiyatını besleyen yeni, taze bir kaynak olacaklardır.” dedi.

AVCI: KAHRAMANMARAŞ’IN EDEBİYAT DAMARINI BESLEMEMİZ VE YENİ GÜZEL ADAMLAR YETİŞTİRMEMİZ GEREKİR
Toplantıyı yöneten Yazarlık Atölyesi eğitmeni yazar Ramazan Avcı, KAMEK Yazarlık Atölyesi hakkında bilgi verdi. Avcı, “Yedi Güzel Adam’ın yaşayan son temsilcisi Rasim Özdenören de 2022 yılında vefat etti. Kahramanmaraş’ı edebiyat şehri yapan yazar ve şairlerimiz kendilerinden önceki sanatçılarımız gibi görevlerini tamamlayıp birer birer darı bekaya göçtüler. Mekânları cennet olsun. Biz elbette onları anıp onlarla iftihar edeceğiz. Fakat bir yandan da Kahramanmaraş’ın edebiyat damarını beslememiz, yeni Necip Fazıllar, Karakoçlar, yeni Mahzuniler, yeni güzel adamlar, yeni Tahsin Yüceller, Mevlana İdrisler yetiştirmemiz gerekir. Bunun için edebiyat dergilerine, edebiyat mekânlarına ihtiyaç vardır. Bugün şehrimizde sayısal olarak geçmişte olmadığı kadar edebiyat dergileri yayımlanmaktadır. Bu dergilerin her biri birer okuldur. Deprem sonrası edebiyat mekânı olarak Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneğimiz (MESDER), önemli bir boşluğu doldurmaktadır.” Dedi.
AVCI: KAHRAMANMARAŞ’TA YENİ KALEMLERİ KEŞFETMEK, EĞİTMEK GÖREVİNİ ON YILDAN BERİ “KAMEK YAZARLIK ATÖLYESİ” YERİNE GETİRMEKTEDİR.
Avcı, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta yeni kalemleri keşfetmek, eğitmek ve teşhir etmek görevini ise 10 yıldan beri KAMEK Yazarlık Atölyesi yerine getirmektedir. On yıldır zaman zaman görmezlikten gelinen ve taklidî etkinliklerle yeri doldurulmaya çalışılan fakat güneşin balçıkla sıvanamadığı gibi hakkı teslim edilen, edebiyat şehrinin en çok ihtiyaç duyduğu bu kurs Büyükşehir Belediyemizin basiretli yöneticilerinin destekleri ve şahsımın yeni kalemler yetiştirme heyecanı, gayreti ve eğitim için gerekli donatıma sahip oluşum kursların aralıksız günümüze kadar sağlıklı bir şekilde bu güne kadar sürmesini sağlamıştır. Bu süreç içinde kurslarımıza 300 kursiyer arkadaşımız katılmıştır. Kursiyer öğrencilerimizin atölye çalışmalarını editörlüğünü yaptığım ve bugün dijital ortamda 9. sayısını yayımladığımız “Kelamdan Kaleme” adlı dergide okurlarımızın takdirlerine sunmuş bulunmaktayız.
Gerek etkinlik olsun, gerek proje olsun bir çalışmanın somut çıktıları yoksa o çalışma hayalde kalmış, havanda su dövülmüş, “yaptık” demek için yapılmış demektir. Bu bağlamda KAMEK Yazarlık Atölyemizin çıktıları, ürünleri ortadadır. Bugün şehrimiz edebiyatına kazandırdığımız yeni kalemler şiir, hikâye, roman, deneme türünde yayımladıkları eserleriyle; dergilerdeki, gazetelerdeki yazılarıyla, boy göstermektedirler ve bu ürünleri görmekten büyük bahtiyarlık duymaktayım.”

MESDER YENİ KALEMLER İÇİN İKİNCİ BİR OKUL OLACAKTIR
Bugün de 15. dönem kursiyerlerimiz kurslarını tamamlamış bulunmaktadır. MESDER Başkanımız Sayın Ali Avgın Bey, bu dönemin yeni kalemleriyle tanışmak, onların ürünlerini paylaşmak amacıyla MESDER’de bir program düzenleme nezaketinde bulunarak bizleri onurlandırmıştır. MESDER, yeni kalemler için ikinci bir okul olacaktır. Bu vesileyle KAMEK çatısı altında Yazarlık Atölyesi Kursu açarak bize eğitim ortamı hazırlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ve bugünkü programın düzenlenmesini sağlayan Sayın Ali Avgın Başkanın şahsında MESDER ailesine teşekkür ediyor, yeni kalemlerin yollarının açık olmasını diliyorum.”
YENİ KALEMLER YAZDIKLARI ŞİİRLERİNİ MESDER’DE OKUDU
Daha sonra yeni kalemler kendilerini tanıtarak eğitmenleri Ramazan Avcı’dan ders almaktan, onun öğrencisi olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını, engin birikimlerinden çok istifade ettiklerini belirterek kursu düzenleyen yetkililere ve kendilerine bu programı hazırlayan MESDER’e teşekkür ettiler, kursun bu formatta devam etmesi gerektiğini belirttiler. Yeni kalemler daha sonra yazı çalışmalarından örnekler okudular. Özlem Polat,
“Erirken mevsimler gölgenin izinde
Göz kırptı vuslat umudu uzaktan
O vakit
Kaldırdım kederi yeryüzünden
Umut bohçası yaptım en güzelinden
Sevinç işledim desen desen
İçi de sen
Dışı da sen”
Mısralarıyla başlayan “Visal” adlı şiirini;
Zeliha Kılıç,
“Bu karın – kışın ardından
Bahar gelecek bir gün
Bu yağmur, bu rüzgâr
Sürekli olmayacak
Biliyorum”
Mısralarıyla başlayan “Biliyorum” adlı şiirini seslendirdi.
Yeni kalemlerden Mesut Bilgiç,
“Gözlerimde yaşlar ile
Bitmeyen telaşlar ile
Yazlar ile kışlar ile
Mevsim uzak, yıllar uzak”
Mısralarıyla başlayan “Yollar Uzak” adlı şiirini;
Selma Türköz,
“Yazım bir başka kışım başka
Anlatamam derdimi aşka.
Tarif edebilseydim keşke
Duygularım hep dilsiz kalır”
Dörtlüğü ile başlayan “Çözdüm Dedikçe” başlıklı şiirini;
Şerife Kübra Çam,
“Belki de güzel bir yerlerde
Güzel bir molaya ihtiyaçtır
İnsan kendini tanımak için
Münzevi olmaya muhtaçtır
Anlamak, yalnızlık istiyor.
Keşfetmek, sessizlik…”
Mısralarıyla biten “Sükûnet” adlı şiirini;
Taylan Çam,
“Kalemler şahitsiniz, yarım kaldı bu şiir
Siz bize aitsiniz, yetim kaldı bu şehir.”
Beytiyle başlayan divan şiiri formundaki “Yarım Şiir” adlı şiirini seslendirdi.

YENİ KALEMLER “YAZARLIK ATÖLYESİ SAYESİNDE TEKNİK VE ÜSLUP BAKIMINDAN EDEBİYATTA YENİ UFUKLAR KAZANDIK” DEDİLER
Gülşen Kırmacı ve Leyla Sarıkaya, okumuş oldukları şiirlerle dinleyicilerden tam not alırken Esra Topal ve Havva Nur Kılıç, kurs sayesinde kendilerinin hikâye türünde yoğunlaşmaları gerektiğini fark ettiklerini ve bu türde çalışma yaptıklarını belirttiler.
Haluk Besler, yazmayı düşündüğü romanla ilgili olarak yazarlık atölyesinin kendisine büyük katkı sağladığını, teknik ve üslup bakımından kendisine yeni ufuklar açtığını ifade etti.
Yeni kalemlerin şiir ve yazılarını seslendirmelerinden sonra söz alan şair Hanifi Yılmaz, araştırmacı yazar Serdar Yakar, şair ve yazar Lütfi Bilir, tiyatrocu yazar Salman Kapanoğlu, tv program sunucusu Nimet Tekerek, yazar Dilek Eker Özyurt, eğitimci Naim Paksoy, Mehmet Köşk, Edebiyatın Başkenti Dergisi imtiyaz sahibi yazar Murat Zencir, halk şairi Mahmut Bostancı yazarlık atölyesi ve yeni kalamler hakkında değerlendirmelerde bulundular, eğitimci yazar Ramazan Avcı’nın şehrin edebiyatına olan katkılarıyla ilgili takdirlerini belirttiler. İlahiyatçı Fevzi Şahin okuduğu ilahilerle, müzisyen Erkan Ibrıkçı Türk sanat müziğinden seslendirdiği şarkılarla programa renk kattılar.

Programda iki güzel sürpriz gerçekleşti. KAMEK Yazarlık Atölyesi Kursu ilk dönem mezunlarından Dilek Eker Özyurt, “Ateş Kül ve Gül” adlı dördüncü eseri olan romanı hocası Ramazan Avcı’ya takdim etti. Avcı, “Bu eser yalnızca Dilek Hanım’ı değil, KAMEK Yazarlık Atölyesi ailesini temsil ediyor.” diyerek eserin hayırlı olması dileklerinde bulundu.
İkinci sürpriz de yine KAMEK Yazarlık Atölyesi ailesinden aynı zamanda ressam olan Gülşen Kırmacı’nın yapmış olduğu Ramazan Avcı’nın portresini hocasına takdim etmesiydi. Bu sürpriz karşısında çok duygulanan Ramazan Avcı, “Bu portre, anısı ömür boyu sürecek bir sürpriz ve çok anlamlı bir hediye oldu benim için.” diyerek ressam Gülşen Kırmacı’ya teşekkür etti.
Programın sonunda yeni kalemlere Onikişubat Belediyesi tarafından yayımlanan Hacı Ali Özturan’ın “Puslu Anılar Çiçekçisi” ve Ahmet Yüzeroğlu’nun “Şiir ve Yazılarım” adlı eseri hediye edildi. Ramazan Avcı, yeni kalemlerin yakından tanımaları için MESDER’in kurucu başkanı merhum Hacı Ali Özturan ve yazar Ahmet Yüzeroğlu hakkında kısa bir tanıtım yaptı. Bu eserlerin kitaplaşmasındaki katkı ve gayretlerinden dolayı Serdar Yakar’a şükranlarını sundu.
AVGIN: KAMEK YAZARLIK ATÖLYESİ DESTEKLENMELİ VE DEVAM ETMELİDİR
MESDER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avgın, programın kapanış konuşmasında,“Bugün Mesder olarak KAMEK Yazarlık Atölyesinde yetişmiş yeni kalemleri derneğimizde misafir etmekten büyük gurur duyuyoruz. Ben de aynı zamanda bir KAMEK Yazarlık Atölyesi mezunuyum. On yıl önce başlayan KAMEK yazarlık eğitimleri, şehrimiz edebiyatına onlarca şair ve yazar kazandırdı. O arkadaşlarımızın bir kısmı şu anda buradalar. Mesder olarak her zaman sizlerin destekçisi olacağız. Derneğimizin çıkardığı SALKIM SÖĞÜT Edebiyat dergisinin sahifeleri sizlere her zaman açık olacaktır. KAMEK Yazarlık Atölyesi gibi bir edebiyat okulunu bizlerin hizmetine açan Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyoruz. KAMEK eğitim geleneğinin desteklenmesi ve devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu vesile ile yazarlık atölyesinin çok değerli eğitmenleri eğitimci yazar Ramazan Avcı hocamıza, özellikle siz değerli yeni kalemlerimize, şair ve yazarlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Çıktığınız bu yolda başarılar diliyor, yolunuz açık olsun diyoruz.”
Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Şehriniz edebiyatına yeni tuğla taşları olacak yeni kalemlerimizi kutluyor, çıktıkları bu yolda başarılar diliyoruz.
Selam ve sevgilerle.







