Anma EtkinlikleriETKİNLİKLERGenelHaberSanat

KAHRAMANMARAŞ MUSİKİ DERNEĞİ’NİN “VEFA VE ANMA GECESİ”

Kahramanmaraş Musiki Derneği 6 Şubat depremlerinde ve geçmişte vefat eden dernek mensuplarını anmak için ”Vefa ve Anma Gecesi” tertipledi. 19 Şubat 2025 tarihinde KSÜ Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen ve çok sayıda izleyicinin katıldığı programda; dernek başkanı Bahaeddin Bilginer yönetiminde Musiki Derneği mensuplarınca Türk Tasavvuf Müsikisinden ilahiler okundu. Kahramanmaraş Hz. Mevlana Kültürü Tasavvuf Musîkisi ve Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Derneği’nin katkılarıyla da sema mukalebesi yapıldı. Kur’an tilaveti ve dualar edildi.  

Program açılışını Musiki Derneği mensuplarından Celal Tekerek yaptı. Tekerek konuşmasında şu  ifadelere yer verdi: “Kımetli Misafirlerimiz, Kahramanmaraş Musîki Derneği olarak,“VEFA” düsturuyla, mutad hale getirdiğimiz, kuruluşumuz olan 1974 yılından bugüne, Derneğimizden sonsuzluğa göçen mensuplarımızı yad edeceğimiz anma programına hoş geldiniz, hoşa geldiniz.

Bu anma programlarının sonuncusunu, 6 Şubat tarihli depremden hemen önce, 3 Şubat 2023 Cuma günü; anılarıyla, tarihiyle, yaşanmışlıklarıyla, içinde çok şeyi barındıran, bizler için çok kıymetli olan Belman Sitesindeki yerimizde yapmıştık. Bu, Derneğimizdeki son programımız, son akşamımızdı. O gün bizimle birlikte olan fakat şu an aramızda olmayan dostlarımızı rahmetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Bu programa katılmayı çok isteyip de; taziye, hastalık veya il dışında bulunma gibi çeşitli nedenlerle şu an aramızda olamayan dostlarımızın, ayrı ayrı selam, saygı ve sevgilerini iletiyorum. Hasta olan büyüklerimize acil şifalar diliyoruz.

Bu programın düzenlenmesinde emeği olan;öncelikle, yaklaşık 40 yıldır Derneğimizin Başkanlığınıyapan, Kıymetli Büyüğümüz Şefimiz Sayın Bahaeddin BİLGİNER beyefendi olmak üzere, Kahramanmaraş Musiki Derneğinin sazende ve hanendelerine; ayrıca, sazende ve semazen katkılarıyla bizlere destek olan,Kahramanmaraş Hz. Mevlana Kültürü, Tasavvuf Musîkisi ve Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Derneği nezdinde, Başkan Yardımcısı Çok Kıymetli Sayın Mesut BİLGİNER Hocama ve bizleri yalnız bırakmadığınız için Siz Vefakar ve Kıymetli Misafirlerimize çok teşekkür ederiz.

Derneğimiz Mensuplarından; Mehmet SANDALOĞLU, Halim AKBUDAK, Ömer TEKEREK, Ahmet BÜYÜKÇELİK, Teslime ARACI, Ali Galip CANBOLAT, Mustafa DİŞ, Mehmet Edip KORATEŞ, Aslan İSPİR, Mahmut İNCİMEZ, Mehmet Güngör KANDEĞER, İrfan KARAMAN, Memduh CUMHUR, Alaaddin BİLGİNER, Fikret ESKALEN, Yusuf GÜNDOĞDU, Fahreddin AKBEN, Ahmet BÜYÜKÇAPAR, Asuman DURNA, Ekrem Mahir GÖNEN, Ercan BAŞKAN, Ercan KOZANOĞLU, Fatma TURAN, Lale EFE, Öznur KÖSE, Yılmaz AKÇÖP ve Metin İSPİROĞLU ile Derneğimizinkonser veya çalışmalarına katılarak ve destek olarak bizleri onurlandıran, Fahri Mensuplarımızdan; Safer DAL, Avni ANIL, Necdet YAŞAR, Taşkın SAVAŞ, Alâeddin YAVAŞCA, Ömer Tuğrul İNANÇER ve Nevzat ATLIĞ’ı rahmet ve minnetle anıyoruz; ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Ayrıca, yine Derneğimiz mensuplarından hayatta olan büyüklerimiz ile konser veya çalışmalarımıza katılarak ve destek olarak bizleri onurlandıran, Fahri Mensuplarımızdan; Erol SAYAN, Amir ATEŞ, Zekâi TUNCA, Ahmet ÖZHAN, Sadrettin ÖZÇİMİ ve Necmettin AKBEN’e sağlıklı ve hayırlı ömürler, afiyet ve esenlikler diliyoruz.

Programımız, Türk Tasavvuf Müziği dinletisi ve Sema Gösterisinin akabinde, Kuran’ı Kerim tilaveti ve dua ile son bulacaktır.” Diye konuşmasını tamamladı.

Program, Kahramanmaraş Musiki Derneğinin icra ettiği Türk Tasavvuf Musikisi dinletisiyle devam etti. Programın şefliğini Musiki Derneği Başkanı Bahaeddin Bilginer yaptı. Sazendeler ise; Ud Turan Cihat Akben, Burak Unal ve Ahmet Akçadağ,  Neyler Mustafa Çam, Zekeriya Tanış, Ahmet Altıntaş, Kübra Gözübüyük ve Rümeysa Konuş, Kanun, Serkan Koskoca, Bendir Abdulkadir Tekerek, Fehmi Kuşcu, Zeynep Küçükkemiksiz ve Çağatay Koskoca yer aldılar.

Programda,Kahramanmaraş Hz. Mevlana Kültürü, Tasavvuf Musîkisi ve Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Derneği başkan yardımcısı Mesut Bilginer de hanende olarak yer aldı. Dernek mensubu Semazen Alaattin Öter ise ilahiler eşliğinde sema mukabelesi icra ederek izleyicileri mest ettiler.

Program sonrası musikisever iş insanlarımızdan Selahattin SANDALOĞLU, babası merhum diş doktoru Mehmet Sandaloğlunun musikiye olan ilgisinden bahsederek; babasının sadece bir sağlık profesyoneli değil, aynı zamanda büyük bir musiki tutkunu olduğunu belirterek: “Babam mesleği gereği insanların sağlığına hizmet ederken, aynı zamanda musikiyle de ruhlara dokunurdu. Kendisi zaten Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı merhum bestekâr Emin ONGAN üstadın talebesiydi. Bu sebeple Kahramanmaraş Musiki Derneğinin kurlumasına da öncülük etti. Bu vesileyle Kahramanmaraş Musiki Derneğinin tertiplediği bu özel anma programını düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum.”  dedi.

Kahramanmaraş Musîki Derneği, şehrimizde kurulan ilk Musîki Derneği olup; ayrıca, Ülkemizde kurulan ilk on dört Musîki Derneğinden biridir. Daha önceleri bir araya gelip, muhtelif yerlerde Musîki çalışmaları yapan, Musîkimize gönül vermiş; Ahmet SABANCI, Ali ONUR, Aslan İSPİR, Mehmet Güngör KANDEĞER, Mehmet ONUR, Mehmet SANDALOĞLU, Metin İSPİROĞLU ve arkadaşlarınca 1974 yılında kurulmuş, dernekleşerek resmi statü kazanmış ve faaliyetlerini dernek çatısı altında yapmaya başlamıştır.Derneğin Başkanlığını ve Şefliğini Bahaeddin BİLGİNER yapmaktadır.

Dernek, kuruluşundan bugüne kadar, kuruluş amacına uygun olarak, birçok sazende ve hanende yetişmesine vesile olmuş; faaliyetlerine, ilk günkü şevk ve heyecanla devam etmektedir. Dernekte, nezih bir ortamda, her dönem nota ve usul öğretimi ile birlikte; ney, ud, kanun ve keman gibi enstrüman eğitimleri de verilmektedir. Dönem içinde Türk Müziğinin kıymetli güfte ve bestekârlarının eserleri üzerine yapılan çalışmalar, dönem sonundaki konserlerle taçlandırılmaktadır.

Maraş Mevlevihanesi 1920 yılında Fransızlarca yakıldıktan yaklaşık bir asır sonra, Kahramanmaraş Musîki Derneği ve Kahramanmaraş Hz. Mevlana Kültürü, Tasavvuf Musîkisi ve Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle, şehrimizde ilk defa merhum Ömer Tuğrul İNANÇER öncülüğünde Mevlevi Ayin-i Şerifi ve Sema Mukabelesi gerçekleştirilmiştir.

Dernek, kuruluşundan bugüne, Türk Müziğinin üstatlarından; Alâeddin YAVAŞCA, Amir ATEŞ, Avni ANIL, Erol SAYAN, Necdet YAŞAR, Necmettin AKBEN, Nevzat ATLIĞ, Taşkın SAVAŞ ve Zekai TUNCA gibi değerli sanatkârlarımızı şehrimizde ağırlayıp, kendilerine saygı gecesi tertipleyerek, büyük bir vefa örneği göstermiş, birlikte çalışma ve konser verme onuruna erişmiştir.

Kültürel yozlaşmaların yaşandığı günümüzde, Kahramanmaraş Musîki Derneği; Türk Milli Kültürümüzün ve Musîkimizin, gençlere ve gelecek kuşaklara tanıtılması ve aktarılması hususunda önemli bir hizmeti ve sorumluluğu yerine getirmektedir. 

Bu vesile ile 6 Şubat depremlerinde vefat eden bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek Kahramanmaraş musiki kültürüne katkı veren bütün vefat etmiş dernek mensuplarını da saygı ve rahmetle anıyoruz.

Kahramanmaraş Musiki Derneğinin bu anlamlı Vefa programı için de başta dernek başkanı Bahaeddin Bilginer ve Hz. Mevlana Kültürü, Tasavvuf Musikisi Folklorünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Bilginer şahsında bütün musiki mensuplarına ve kıymetli izleyicilerine çok teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle

Daha Fazla Göster

Ali Avgın

Türk müziği ve tasavvuf kültürüne duyduğu özel ilgi nedeniyle, bu alanda birçok kültürel oluşumda ve derneklerde görev aldı. Kahramanmaraş Klasik Türk Musikisi Derneği'nde yönetim kurulu üyeliği yaptı.… More »

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu