GenelHakkında

MESDER’in Bu Günü

MESDER’İN BU GÜNÜ

MESDER ilk toplantısını yukarıda görüleceği üzere, kurucu başkanımız Hacı Ali ÖZTURAN önderliğinde 1919 yılında Kıraathanede yapılmıştı. O tarihlerde Onikişubat Belediyemizin bize tahsis ettiği ancak sekiz-on kişinin sığabileceği eski bir muhtarlık binasında toplanıyorduk. Bir gün Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi MAHÇİÇEK Bey’i derneğimize davet etmiş, dernek binasının bize ne kadar dar geldiğini bu vesile ile ona göstermiş olduk. O da bir başka derneğin beğenmeyip boşalttığı şimdiki dernek binamızı bize tahsis etmişti. O günden bu güne yeni dernek binamızda faaliyet göstermekteyiz. Derneğimizin kurucu başkanı Hacı Ali ÖZTURAN Bey’i ne yazık ki pandeminin ilk aylarında kaybettik. Peşinden Dernek Başkanlığımızı bir süre yalçın YÜCEL Bey, Ramazan AVCI ve Lütfi BİLİR Bey’ler yürüttüler. Şimdi ise bayrak yarışını Ali AVGIN Bey devam ettirmektedir. Bütün başkanlarımız, Merhum Hacı Ali ÖZTURAN Başkanımızın ülkü ve idealleri doğrultusunda MESDER’e hizmet etti ve  bu günkü saygın konumuna taşıdı.

6 Şubat Depreminde binaları yıkılan; Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi, Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesi, BİLSEK Derneği, Alkış dergisi, Düşeyaz Dergisi, Edebiyatın Başkenti Dergisi ve Ulusal Kadın Yazarlar Derneği bütün toplantılarını MESDER’in Dernek binasında yapmaktalar ve Mesder Yönetimi ve üyeleri bu toplantılara eksiksiz iştirak ederek katkı sağlamaktadır. Depremden sonra Mesder yazar ve şairleri depreme maruz kalan onbir ildeki şair arkadaşlarını arayarak, onlardan depremle ilgili duygularını dile getiren şiirler göndermelerini istedi. Gelen Deprem Konulu şiirleri Onikişubat Belediyesince bastırılan “HER YANIM ÇIĞLIK” isimli kitapta toplayarak, depremin toplum hafızasından kısa zamanda silinmemesi için gayret sarfetti.

Kahramanmaraş’ta ilk defa MESDER tarafından başlatılan “Yaşayan Değerlerimize Saygı” toplantılarımızda şehrimizde yaşayan saygın kişileri ve edebiyatçıları dernek binamızda konuk ettik. Depremde kaybettiğimiz edebiyatçı arkadaşlarımız için dernek binamızda ve Necip Fazıl Kültür Merkezinde “Anma Geceleri” tertip ettik.

Depremin birinci yıl dönümünde  MESDER ve MADO işbirliği ile  “Deprem Öyküleri”  başlığı altında ülke çapında ödüllü bir yarışma tertiplendi.  Kazanan yazarlar Kahramanmaraş’a davet edilerek misafir edildi ve ödülleri takdim edildi. Ayrıca yarışmaya katılan ve puanlandırma sırasına göre yetmiş adet öykü kitaplaştırılarak hem yazarlarına gönderildi hem de edebiyat camiasına dağıtıldı. 2025 yılında MESDER-MADO işbirliği geleneksel bir hüviyete bürünerek, bundan sonra  her yılın Mart ayından itibaren bir branşta yine ülke çapında ödüllü yarışmalar düzenlenmesi karara bağlandı.

MESDER ve Sütçü İmam Üniversitesinin birlikte düzenledikleri ve bir yıldan bu yana devam eden “MESDER-Akademi Edebiyat Sohbetleri” 2025 yılı içinde de devam etmektedir. MESDER tarafından E-Dergi olarak aylık çıkarılan “Salkım Söğüt Edebiyat Dergisi” üç yaşına basmış bulunmaktadır. MESDER’in Kahramanmaraş’ın ilçeleri ve civar şehirlerdeki Edebiyatçı kişi ve  dergilerle temasları kesintisiz devam etmektedir.

Daha Fazla Göster

Lutfi Bilir

Lütfi Bilir, 1956 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk, orta ve liseyi memleketinde bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesine bağlı Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulunun Makine bölümünü bitirdi. 2007 yılında çalıştığı devlet… More »

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu